Jste zde: spolana.cz > CS/  MÉDIA/  Aktuality/  Hasiči ze Spolany mají nový vůz za 23 milionů korun
Velikost textu:  A AA
Hasiči ze Spolany mají nový vůz za 23 milionů korun

08-09-2023  

Hasičský záchranný sbor ve výrobním závodě Spolana pokračuje v modernizaci svého vozového parku. Po teleskopické zásahové plošině s termokamerou zakoupil nové nákladní vozidlo pro přepravu kontejnerů. To je vybaveno hákem schopným zvednout kontejnery až do hmotnosti 18 tun a jeřábem s nosností 4,5 tuny a dosahem až 10,5 metru. Hlavním účelem nového vozu je transport velkokapacitní čerpací jednotky, včetně příslušenství a kilometrového hadicového vedení o průměru 200 mm. Celková investice dosáhla 23 milionů korun. Během minulého roku HZS Spolana zasahoval v desítkách případů v rámci továrny, kde pracuje více než 700 lidí, tak mimo její areál. 

"Nákup tohoto vozidla je dalším krokem v postupné modernizaci a rozšiřování kapacity našeho záchranného sboru. Investice do moderního vybavení nám umožňuje zasahovat rychleji a efektivněji v areálu továrny i v jeho širším okolí," komentuje nákup nového vozu Miroslav Falta, jednatel společnosti Spolana.

"Ve Spolaně máme nyní k dispozici 13 zásahových vozidel - včetně nově zakoupeného vozidla pro přepravu  velkokapacitní čerpací jednotky s příslušenstvím a kilometrového osmipalcového hadicového vedení. Máme také tři kombinované vozy pro zásahy vodou, pěnou nebo práškem a čtyři cisternové hasičské automobily pro hašení vodou nebo pěnou. Díky nákupu nového vozidla jsme zvýšili naši akceschopnost a zároveň jsme schopni efektivněji zasahovat při různých typech mimořádných událostí," uvádí Martin Tomi, velitel Hasičského záchranného sboru ve Spolaně.

Nové vozidlo má širokou škálu využití, nejen v případě nedostatku vody při mimořádných situacích, ale také jako náhradní napouštěcí zařízení pro tovární vodojem, který napájí hydrantovou síť v závodě. V případě náhlého výpadku energie nebo poruchy napouštěcího čerpadla vodojemu by bylo možné u vodojemu vytvořit napouštěcí stanoviště pro připojení čerpadla hasičů do systému pro dodávku vody do vodojemu. Tímto způsobem je zajištěna hydrantová síť a také propojení s provozními technologiemi. Jelikož se jedná o záchranné vozidlo používané i při mimořádných událostech v chemickém průmyslu, je vybaveno specifickými nástroji pro tyto typy zásahů. 

Jednotka Hytrans Hydrosurb má výkon 235 kW, díky čemuž může dodávat mezi 10 000 a 14 000 litry vody za minutu. Jako součást kompletu je také tisícimetrové osmipalcové hadicové vedení, což umožňuje dodávat požadované množství vody po celém areálu podniku. Celková hmotnost vozidla dosahuje k 30 000 kg. Vůz je vybaven natahovacím kontejnerovým hákem s nosností 18 000 kg a také teleskopickým jeřábem HIAB, který při maximálním vyložení 10,3 m zvládne zvednout až 1.300 kg.

Nové vozidlo bude využito při reakci na mimořádné události v rámci továrního areálu, ale také bude spolupracovat při zásazích mimo své hlavní působiště v rámci Požárního poplachového plánu Středočeského kraje. HZS Spolana je zařazena v integrovaném záchranném systému a TRINS, proto se účastní i incidentů mimo výrobní areál. "Naší nejčastější činností jsou technické a technologické pomoci. Každoročně pomáháme při zhruba 750 takovýchto akcích.," dodává Martin Tomi.


 
 
 
SPOLANA s.r.o. je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Produkuje také síran amonný a kyselinu sírovou. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 je Spolana vlastněna skupinou ORLEN Unipetrol. Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává téměř 6 000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a to zejména v oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 225 001 407, +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz​ 

​​​​

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny ORLEN UNIPETROL