Jste zde: spolana.cz > CS/  MÉDIA/  Aktuality/  V areálu neratovické Spolany se poprvé vylíhlo mládě sokola stěhovavého
Velikost textu:  A AA
V areálu neratovické Spolany se poprvé vylíhlo mládě sokola stěhovavého

15-05-2019  

Neratovice, 15. května 2019 – Ve výrobním areálu společnosti Spolana v Neratovicích se na konci dubna vylíhlo historicky první mládě sokola stěhovavého. Spolana spolupracuje s neziskovým sdružením Alka Wildlife a společně již čtyři roky monitorují zástupce tohoto kriticky ohroženého druhu v chemickém areálu v Neratovicích. Společně instalovali v roce 2015 na již nepoužívaný komín hnízdní budku.
Samička sokola stěhovavého se ve výrobním areálu Spolany vyskytuje již čtvrtým rokem, nicméně letos poprvé si našla partnera a v polovině března snesla vajíčka. „Na konci dubna se narodilo jedno mládě, které jsme okroužkovali a díky tomu nyní můžeme sledovat jeho další pohyb. Mládě stráví v budce zhruba 40 až 45 dní a teprve potom bude schopné létat a pohybovat se po okolí,“ vysvětluje ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife. 
Velmi nás potěšila zpráva, že se v našem areálu vylíhlo mládě sokola stěhovavého. Hnízdní budku sledujeme již několik let a tak jsme rádi, že jsme se dočkali prvního mladého sokola. O dění v budce máme dokumentaci díky instalované fotopasti,“ podotýká Miroslav Falta, jednatel společnosti Spolana.
V areálu je od roku 2015 instalována hnízdní budka, a to na komíně bývalé čistírny exhalací, ve výšce zhruba 80 metrů. Sokoli tam mají vhodné podmínky, tedy naprostý klid a dobrý rozhled. Každý rok na jaře ornitolog Václav Beran budku kontroluje. A stejně tomu bylo i letos v březnu: „Budku vždy vyčistíme, zkontrolujeme její stabilitu a připravíme novou fotopast. Stejnou činnost provádí také v dalších výrobních areálech skupiny Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.“ V litvínovském Chemparku Záluží sídlí sokoli stěhovaví již od roku 2011 a podařilo se jim vyvést celkem 23 mláďat. Od loňského roku jsou tam dokonce umístěny dvě hnízdní budky, první je na komínu tamní teplárny a druhá na komínu etylenové jednotky. 
Sokol stěhovavý se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol stěhovavý je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holubi, kachny a další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století, kdy se na území tehdejšího Československa pohybovalo až šedesát párů. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí se v Česku pohybovalo již zhruba dvacet párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba osmdesát párů sokola stěhovavého.
 
SPOLANA s.r.o. je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Produkuje také síran amonný a kyselinu sírovou. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 je Spolana vlastněna skupinou Unipetrol. Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 412 stanic největším řetězcem v Česku. Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Za loňský rok utržila přes 130 miliard Kč a zaměstnává více než 4 700 lidí. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.
 
Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@unipetrol.cz

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny ORLEN UNIPETROL