Jste zde: spolana.cz > CS/  MÉDIA/  Aktuality/  V laboratořích gymnázia ve Slaném soutěžili žáci základních škol z Mělnicka a Kladenska, tři nejlepší týmy se utkají ve finále ve Spolaně
Velikost textu:  A AA
V laboratořích gymnázia ve Slaném soutěžili žáci základních škol z Mělnicka a Kladenska, tři nejlepší týmy se utkají ve finále ve Spolaně

08-04-2019  

Naučně-zábavné soutěže pro žáky 8. a 9. tříd základních škol na Mělnicku a Kladensku se účastní celkem 17 pětičlenných týmů z 11 škol. Na programu jsou tři kola. V druhém kole, které se uskutečnilo ve čtvrtek 28. března v Gymnáziu ve Slaném, soutěžilo ve znalostním kvízu i laboratorních pokusech šest týmů. Do finálového kola druhého ročníku této chemické soutěže, které se uskuteční 25. dubna přímo v areálu neratovické Spolany, postoupili týmy ze základních škol v Neratovicích, Zlonicích a Kralupech nad Vltavou.
„Soutěž organizujeme proto, abychom vzbudili zájem dětí o chemii. Také letos byl ze strany žáků o soutěž velký zájem, což je pro nás potvrzení, že se první ročník této naučně-zábavné soutěže líbil. Z prvního kola postoupilo celkem šest týmů, které se utkaly v druhém kole na půdě gymnázia ve Slaném. O program se postarali středočeští hasiči a zástupci projektu Laborky.cz,“ řekl Miroslav Falta, jednatel společnosti Spolana, a dodal: „Tři nejlepší týmy přivítáme 25. dubna ve finále  v našem výrobním areálu Spolana Neratovice.“ Členové vítězného týmu získají tablety, batohy apod. Odměněna bude i škola, která vítězný tým do soutěže vyslala, a to dárkovým šekem na vybavení chemické laboratoře v hodnotě 10 000 korun.
Do druhého kola postoupilo šest týmů, které se nejprve musely poprat s patnácti kvízovými otázkami. Poté následovaly dva praktické úkoly přímo v laboratoři. První byl na téma kruhová chromatografie a druhý úkol se týkal vlastností a změny barvy jódu. „Jsme rádi, že jsme mohli soutěžícím poskytnout prostory Gymnázia Václava Třebízského ve Slaném. Již několik let spolupracujeme s Českou televizí při natáčení vědomostního pořadu Zázraky přírody, díky čemuž jsme využili své zkušenosti při plánování této soutěže. Byli bychom moc rádi, kdyby i mezi soutěžícími byli budoucí studenti našeho gymnázia,“ vysvětluje Milan Dundr, ředitel Gymnázia Slaný.
Děti měly za úkol pomocí detekčních metod provést v místnosti průzkum na přítomnost amoniaku v nízké koncentraci. Detekci amoniaku prováděly pomocí elektrochemického čidla, detekčních trubiček a pH papírků. Na průzkum se děti musely obléct do jednorázového ochranného obleku a použít ochrannou masku na obličej, včetně malého ochranného filtru. Ochranný oblek si děti mohly ponechat, což jim udělalo velkou radost,“ řekl Tomáš Holec, vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS Středočeského kraje.
Popis soutěže
V prvním online kole měly zúčastněné týmy za úkol zrealizovat zadaný chemický pokus s červeným zelím, pomocí kterého určili kyselost a zásaditost jednotlivých látek. Své výsledky postupně zaznamenávaly a videonahrávku pokusu poté uložili na webové stránky soutěže. A k tomu navíc vyplnily vědomostní test. To vše během 30 dnů. Do druhého kola postoupilo šest nejlepších týmů. Uskutečnilo se 28. března a pro vybrané týmy byly připravené úkoly zaměřené na bystrost i všeobecné znalosti v oboru chemie a bezpečnosti při nakládání s chemickými látkami. Součástí byl i zajímavý pokus, který si týmy zkusily přímo v chemické laboratoři. Tři vítězné týmy z 2. kola se utkají ve finálovém kole 25. dubna 2019 v areálu Spolany Neratovice, kde pro ně bude připraven celodenní program plný pokusů a zajímavých zážitků.
Vítězem loňského prvního ročníku se stali žáci kladenské Základní školy ve Vodárenské ulici s týmovým názvem Sedmička III.
SPOLANA s.r.o. je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Produkuje také síran amonný a kyselinu sírovou. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 je Spolana vlastněna skupinou Unipetrol. Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 409 stanic největším řetězcem v Česku. Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Za loňský rok utržila přes 130 miliard Kč a zaměstnává více než 4 700 lidí. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.
 
Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@unipetrol.cz

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny ORLEN UNIPETROL