Jste zde: spolana.cz > CS/  MÉDIA/  Aktuality/  Včelám ve Spolaně Neratovice se daří, včelstvo se rozrůstá, úlů je již pět
Velikost textu:  A AA
Včelám ve Spolaně Neratovice se daří, včelstvo se rozrůstá, úlů je již pět

24-07-2019  

Tradiční chemický výrobce patřící do skupiny Unipetrol loni začal ve svém areálu chovat včely a letos na konci června došlo k historicky druhému stáčení medu. Včelám medonosným se v místech původní výroby čokolády a sacharinu daří a jejich chov se nyní rozrostl z původních tří už na pět včelstev.
S nápadem chovat v areálu Spolany včely přišli včelaři z místní včelařské organizace a jejich nápad podpořilo i vedení závodu. V okolí areálu totiž prosperuje řada živočišných druhů a dařit se začalo i včelám. „V loňském roce jsme pořídili tři včelstva a včelám se u nás od začátku daří. Už během prvního stáčení jsme získali 80 kilogramů medu,“ řekl Lukáš Karlík, vedoucí energetiky a vodního hospodářství Spolana Neratovice, který se o včely stará společně s dalšími nadšenci z řad zaměstnanců.
A protože se tento nápad uchytil, a med stáčený ve Spolaně dokonce díky stoprocentnímu hodnocení získal zlatou medaili kvality v soutěži Český med roku 2018, došlo k rozšíření chovu. „Letošní rok vysoké rojivosti jsme využili k rozšíření na stávajících pět úlů. Včelstva se nám rychle rozvíjí, ale je to na úkor snůšky. Výnos medu proto bude slabší než ten loňský, ale jde nám především o život našich včel a těm se daří,“ uvedl Lukáš Karlík po historicky druhém stáčení medu ve Spolaně
Medová snůška je letos všeobecně slabší. Kvůli studenému jaru včelaři na konci června stočili pouze 30 kilogramů medu. Tento údaj ale nemusí být konečný. V závislosti na podmínkách totiž během léta může dojít k druhému stáčení. Výnos medu však není prvořadý. Klíčová je spokojenost včel, kterým se v areálu Spolany daří i díky dostatečnému množství zeleně a blízkosti Labe. „Velmi nás potěšilo, že náš květový med z Polabí loni uspěl v prestižní soutěži. Do velkovýroby se ale pouštět nehodláme. Vyrobený med používáme jako nevšední dárek, který nám pomáhá bořit mýty z minulosti,“ konstatoval Miroslav Falta, jednatel společnosti Spolana.
O kvalitě životního prostředí uvnitř a okolo našeho areálu koluje řada mýtů a pověr, které mají svůj původ v padesátých a šedesátých letech minulého století, kdy se v tehdejším Československu při průmyslové a zemědělské výrobě na životní prostředí moc nehledělo. Dnes je ale situace zcela jiná. Dnešní Spolana s přehledem splňuje všechny emisní limity a vliv její výroby na okolí je minimální,“ řekl Miroslav Falta a dodal: „Do modernizace areálu a ochrany životního prostředí každoročně investujeme desítky milionů korun.“
Spolana je v podpoře okolního životního prostředí velmi aktivní. Ve spolupráci s neratovickou organizací Českého rybářského svazu již pátým rokem vysazuje do Labe různé druhy ryb (např. kapry, štiky nebo candáty) a ve spolupráci s neziskovou organizací ALKA Wildlife se stará o sokola stěhovavého pravidelně hnízdícího v areálu Spolany. Loni na seznam podporovaných druhů tohoto chemického závodu přibyly také včely.
Okolí výrobního areálu, zejména dočišťovací nádrž, je pak vyhledávaným útočištěm řady chráněných a ohrožených živočišných druhů. Čistotu areálu potvrzuje přítomnost vydry říční, čírky obecné, ledňáčka říčního nebo pstruha obecného, tedy živočichů vysoce citlivých na kvalitu životního prostředí.
 
SPOLANA s.r.o. je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Produkuje také síran amonný a kyselinu sírovou. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 je Spolana vlastněna skupinou Unipetrol.
 
Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 413 stanic největším řetězcem v Česku. Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Za loňský rok utržila přes 130 miliard Kč a zaměstnává více než 4 800 lidí. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.
 
Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@unipetrol.cz​Tradiční chemický výrobce patřící do skupiny Unipetrol loni začal ve svém areálu chovat včely a letos na konci června došlo k historicky druhému stáčení medu. ​

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny ORLEN UNIPETROL